Műköröm Gyakori Kérdések

A műkörömmel, a műköröm építésével kapcsolatban gyakran felmerülnek olyan kérdések, amik nagyon fontosak ahhoz, hogy tudatosan választhass, hiszen a körmeid egészsége mellett a mindennapi hangulatodat is meghatározza, hogyan néznek ki. Éppen ezért most összeszedtem a leggyakoribb kérdéseket és a válaszaimat.

Mi a zselés műköröm?

A zselé egy könnyen kezelhető, előre bekevert anyag, amely UV fényre köt meg. Építőzselével és sablonnal készítjük, rugalmas anyag és hasonlít a gél lakkra, ezért sokan jobban szeretik, mint a porcelánt. A zselés műköröm készítése közben minden felvitt réteget az UV lámpa alatt kell köttetni.

Mi a különbség a porcelán és a zselés műköröm között?

A porcelán és a zselés műköröm közt rengeteg különbség van, amiről érdemes tudni, mielőtt választanál. Ha kíváncsi vagy a részletekre, olvasd el korábbi, összehasonlító bejegyzésemet:

Mi a különbség a műköröm és a tip között?

A műköröm a saját, természetes körmöd meghosszabbítása, építősablonnal és porcelánnal vagy zselével. A tippes műköröm esetén előre gyártott és formázott, műanyag formákat ragasztanak fel a körömre, amelyeket díszítenek. A tippes műköröm azonban nehezen megmunkálható, kevésbé tartós és az eltávolítása során sérülhet a körömlemez is.

Mi a különbség gél lakk és műköröm között?

A gél lakk a saját körmödre festett, erősebb és tartósabb lakk, a műköröm ezzel szemben egy épített réteg, ami építés után formázható és festhető. A lényegi különbség tehát az, hogy a gél lakk közvetlenül a körmön található lakk, míg a műköröm a körmödre van építve, ezáltal a körmöd hossza és a formája is változtatható általa.

Ha szeretnél bővebben is olvasni a gél lakk és a műköröm közti különbségről, tekintsd meg korábbi blogbejegyzésemet a témában:

Műköröm gyakori kérdések

Mi a velvet műköröm?

A velvet fedőzselé a műkörömnek egy matt és szemcsés hatást nyújt,  amely a bársony anyag kinézetére emlékeztet. Bármely színre felvihető.

Hogyan készül a műköröm?

A műköröm készítéséről korábban készült egy részletesebb cikkem, ha szeretnéd tudni lépésről lépésre a műköröm-készítés folyamatát, olvasd el a bejegyzésemet:

Mi kell a műköröm készítéshez?

A műköröm elkészítéséhez különböző anyagokra van szükség. Az előkészítési folyamatokhoz tartozik az fertőtlenítő folyadék, a bőroldó folyadék, a bőrfeltoló pálca és a primer. 

Az építéshez és a díszítéshez pedig a technikától függnek az alapanyagok. A zselés műköröm készítéséhez szükség lesz alapzselére, építőzselére, fény- vagy fedőzselére, illetve színes zselére. A porcelán műköröm esetében pedig a liquid (folyadék) és az építő, valamint a porcelán por.

Mi kell a zselés műköröm készítéshez?

A zselés műköröm elkészítéséhez először is az előkészítési folyamatokhoz tartozó kellékek kellenek.

Ezek közé tartoznak:

a fertőtlenítő- és előkészítő folyadékok

a bőroldó folyadék

Bőrfeltoló – kaparó pálca

egy 180-as reszelő

a portalanító kefe

a bőrvágó olló

Az elkészítéshez pedig szükséges:

egy UV/LED lámpa

építő sablon és sablonvágó olló

építő- és alapzselé

színes zselé

fény- vagy fedőzselé

illetve a fixáláshoz egy szálmentes törlőlap és fixáló folyadék

Mi kell a zselés műköröm építéshez otthon?

A zselés műköröm otthoni építéséhez, az előkészítéshez szükséges anyagokon túl, szükséges egy:

UV/ LED lámpa,

sablon

sablonvágó olló

építő- és alapzselé

fedő/fényzselé

zselés ecset

színes zselé

fixáló folyadék

szálmentes papírtörlő, a fixáláshoz

selyemszál, a hibák korrigálásához

Hogyan készül a zselés műköröm?

A zselés műköröm hosszát és formáját először az építőzselével és az építősablonnal alakítjuk ki, majd ezt az UV lámpa alatt köttetjük és reszeljük. 

Az alap elkészítése után, vékony rétegekben vigyük fel a színes zselét, ügyeljünk rá, hogy minden réteg után köttessük a zselét a lámpa alatt! 

A következő lépés pedig egy átlátszó fedőzselé réteg felvitele, ami összefogja és lezárja az egyes rétegeket. Ezután következik a fixálás, egy szálmentes törlőlappal és fixáló folyadékkal, amitől a zselés műköröm felszíne egyenletessé és szilárddá válik.

Hogyan kell használni a műköröm építő zselét?

Első lépésként helyezzük fel  az építő sablont és annak formázásával és az építőzselé felvitelével alakítsuk ki a kívánt műköröm hosszát és a formáját – ezt nevezzük alaprétegnek – majd az UV lámpa alatt köttessük meg. Ezután az alapréteget formára reszeljük és ezt követően jön rá egy vastagabb zseléréteg, amiből kialakítjuk a “C” ívet.

Mi minden kell a műköröm építéshez?

A műköröm építéshez szükséges kellékek közé tartoznak az előkészítési kellékek: bőrfeltoló pálca, zsírtalanító folyadék, bőroldó folyadék,  180-as reszelő, portalanító kefe, bőrvágó olló, nail prep előkészítő folyadék és primer előkészítő folyadék. 

Az építéshez tartozó anyagok: építő- és alapzselé, fedő- és fényzselé, fixáló folyadék, színes zselé, építő és színes porcelán por, liquid. 

Az építéshez szükséges eszközök pedig, a sablon és sablonvágó olló, porcelán vagy zselé ecset,  UV/LED lámpa ha zselés műkörmöt építünk, szálmentes törlőlap, selyemszál, egy durvább és egy finomabb reszelő, valamint porcelán műköröm esetén pedig egy buffer és egy polírozó.

Mi kell a porcelán műkörömhöz?

A porcelán műkörömhöz szükséges előkészítő anyagok és kellékek a következők: 

fertőtlenítő folyadék

bőroldó folyadék

zsírtalanító folyadék

körömalapozó vagy primer

bőrfeltoló pálca

portalanító kefe

reszelő

buffer

Az építéshez tartozó anyagok és kellékek:

építő porcelán por

liquid

színes porcelán por

sablon

polírozó

porcelán ecset

papírtörlő

Mi az a műköröm töltés?

A  műköröm a természetes körömre van építve, amellyel együtt nő. Ez azt eredményezi, hogy 3-4 hetente a műköröm már lenő és kinézete nem esztétikus. Ilyenkor következik a műköröm töltése, amely a lenőtt terület befedése. 

A töltés előtt az előző műkörmöt el kell vékonyítani, fényteleníteni, illetve zsírtalanítani kell. Az elvékonyított anyagra és a fertőtlenített felületre épül rá az új műköröm anyag, amellyel kialakítható a forma, majd pedig a díszítés. A töltés végén is szükséges a reszelés és a bőrápolás, mint a műkörömépítésnél.

Miért válik le/fel a műköröm?

A műköröm leválásának leggyakoribb oka általában a helytelen előkészítés. A megfelelő tapadáshoz elengedhetetlen a körmök alapos tisztítása a szennyeződésektől, a zsírtalanítás és az előkészítő folyadékok, primerek használata. Ha ezek elmaradnak, a műköröm sokkal könnyebben válik el a körömtől. 

Miért törik le a műköröm?

Műköröm esetében egyrészt fontos az alaposság a szakember részéről, hiszen egy rosszul megépített műköröm egy kisebb ütéstől is könnyen letörhet, másrészt fontos az óvatosság és a rendeltetésszerű használat a vendég oldaláról is. Ha kíváncsi vagy, milyen okai lehetnek a műköröm letörésének, olvasd el korábbi bejegyzésemet a témában:

Mi oldja a műköröm ragasztót?

A műkörömragasztó feloldásáról, valamint a műköröm utáni körömápolásról ebben a bejegyzésemben olvashatsz részletesen:

Miért esik le a műköröm?

A műköröm leesését legtöbbször a levegősödés okozza. Ilyenkor a műköröm nincs megfelelően felbolyhozva a körömágy közelében, így a műköröm hozzáér a kutikulához vagy a letapadt bőrhöz. Ennek következtében levegő kerül a műköröm alá, ami gátolja annak tapadását és a műköröm leesését okozza. 

Hogyan kerüljem el hogy leváljon a műköröm?

A műköröm leválásának számos oka lehet. Ennek megelőzése érdekében, törekedni kell a precíz és pontos munkára az elkészítés során, a minőségi alapanyagok használatára, betartani az előkészítési folyamatokat, illetve fontos a rendeltetésszerű használat és az óvatosság is a viselő részéről.

Gyenge és vékonyabb körmök esetében problémák léphetnek fel a tapadással, ezért ajánlott megerősített, zselés műkörmöt választani. Továbbá fontos, hogy ne rágjuk a körmeinket, illetve, hogy az elkészítés során ügyeljünk rá, hogy a műköröm ne érjen a bőrhöz vagy a körömágyhoz.

Hogyan szabadulhatok meg a lenőtt műkörömtől?

A műköröm szakszerű eltávolítása csiszológéppel és reszeléssel történik. 

A lenőtt műköröm otthoni eltávolítására két módszer a legelterjedtebb: az egyik a reszelés, a másik pedig a leáztatás. Fontos, hogy a zselés műkörmöt nem lehet acetonnal leáztatni, ezért itt csak a reszelés a megoldható. 

A reszelés során óvatosan reszeljük le először a műköröm felsőbb rétegeit, majd ahogy közeledünk a természetes körmökhöz, váltsunk egyre finomabb, puhább reszelőkre és figyeljünk rá, hogy a saját körmünket ne sértsük meg! A reszelés végén pedig használjunk buffert és bőrápoló olajat. 

Porcelán műköröm esetén, a másik megoldás az acetonban való áztatás. Itt is szükséges a felsőbb rétegek reszelése, illetve a műköröm rövidítése. Reszelés után acetontartalmú tipleoldóban áztatjuk a körmöket 5-10 percig, vagy tipleoldóba áztatott vattába csomagoljuk a körmöket 10-20 percre. Az aceton hatására a műköröm megpuhul és egy bufferrel és egy bőrfeltoló pálcával könnyedén leszedhető a maradék anyag a körömről.

Ha szeretnéd tudni, én hogyan építem a műkörmöket, tekintsd meg munkáimat, vagy tudj meg többet műköröm építés szolgáltatásomról!

Hogyan szedjük ki a műköröm ragasztót a ruhából?

Ha műköröm ragasztó kerül a ruhánkra, első lépésként kapargassuk le a ragasztó felsőbb rétegeit és töröljük át a foltot egy acetonba áztatott ronggyal.  Ezt követően áztassuk a ruhát meleg vízben, előmosáshoz használatos folteltávolítóval, majd mossuk magas hőmérsékleten. 

Mit csináljak a feljött műkörömmel?

A legjobb megoldás ebben az esetben a szakember felkeresése javításra.  Ha levált a műköröm semmilyen esetben ne feszegessük, pattingassuk, mert ezzel a körömlemezt károsíthatjuk, ami miatt a körmök elvékonyodhatnak és töredezetekké válhatnak!  Ha otthon szeretnénk eltávolítani a feljött műkörmöt, akkor reszeléssel vagy acetonos áztatással tehetjük ezt meg. 

 

Mit csináljak, ha letört a műköröm?

A letört műköröm esetében is ajánlott körmös szakemberhez fordulni. Ha épített a műköröm, akkor javításra még van lehetőség, szemben a tipes műkörömmel, mert ilyenkor új tipet kell felragasztani és díszíteni. A letört műkörmöt ne feszegessük fel, óvatos reszeléssel lekerekíthető. Otthoni eltávolítás esetén a reszelés és az acetonos áztatás a javasolt. 

 

Mit jelent a műköröm tip száma?

A műköröm tip száma a tip méretét jelenti, a természetes köröm alsó sarokpontjától a másik alsó sarokpontjáig. A műköröm tipnek mindig pontosan kell illeszkednie a természetes körömre, különben nem lesz megfelelő a ragasztás, ami könnyebb letöréssel jár.  

 

Mit kell tenni műköröm felragasztás után?

A műköröm felragasztása után egybe kell dolgozni a tippet a saját körömmel. Ezt egy buffer segítségével tudjuk végrehajtani. Finoman és óvatosan végezzük ezt a műveletet, nehogy megsértjük a körömágyat vagy a tipp ragasztását. Addig dolgozzunk a bufferrel, amíg a saját köröm és a tip között nincs szintkülönbség, az az nem látszik, hogy hol kezdődik a műköröm. 

 

Mit ne csinálj műkörömmel?

Ha műkörmöt viselsz, fontos az óvatosság, mert ha nem figyelsz oda, könnyen csökkentheted a műkörmöd tartósságát. Ha a munkahelyeden sokat használod a kezeidet, érdemesebb egy rövidebb, lekerekített formát választanod. 

Ügyelj rá, hogy otthoni munkák, takarítás, kertészkedés során mindig viselj gumi- vagy kertészkedéshez használt kesztyűt, hogy elkerüld a műköröm károsodását, letörését. A takarításhoz használt vegyi anyagok károsíthatják a műkörmöt, amely miatt megrövidülhet a tartóssága. Kertészkedés során pedig nagy esély van rá, hogy a műköröm a kapargatás, ásás miatt sérül vagy felválik. Kerüld a kapargatást, feszítést igénylő tárgyak használatát, mint például a dobozos üdítők nyitása. 

 

Miért esik le a házilag készített műköröm?

Az otthon elkészített műköröm leesésének leggyakoribb oka az előkészítési folyamatok kihagyása. Ha ezek elmaradnak, a köröm zsíros és szennyezett marad, ami gátolja a megfelelő tapadást, amelynek következtében az építés során levegőssé, buborékossá válhat a köröm, ami befolyásolja a tartósságát. 

A másik gyakori ok a felkent rétegek vastagsága, amelyek nem tudnak megkötni vagy megszáradni rendesen, ezért a műköröm leválik és leesik. 

A harmadik ok a levegősödés, amely akkor keletkezik, ha a műköröm a bőrre vagy a kutikulára lett ráépítve. A levegősödés miatt a műköröm buborékosodik és felválik.

A legjobb eredmény elérése érdekében érdemes műkörmös szakemberhez fordulni, hiszen egy körmös tudásával és tapasztalatával elkészült műkörmöt nagyon nehéz otthoni körülmények között reprodukálni. 

Miért fáj a körmöm a műköröm alatt? 

A legjellemzőbb ok a túlreszelés az előkészítés alatt. Ha a körömlemez túl durván van reszelve, akkor károsodhat, a körmök elvékonyodhatnak és gyengébekké válhatnak, amely fájdalmat okoz. 

Tipes műkörömnél is előfordulhat, ilyenkor a ragasztás vagy a tip mérete nem megfelelő, amely feszítheti a körmöt.  

Miért nem tartós a műköröm? 

A műköröm akkor nem tartós, ha nem tökéletes a tapadás, amely a helyes tisztítás és előkészítés hiányában alakul ki. Ha a műköröm nem tapad megfelelően a körömlemezhez, akkor hamar elválik a körömtől és leesik. Hasonló probléma és ok a levegősödés, amikor a bőrre építik a műkörmöt, aminek következtében levegő kerül a műköröm alá. 

Gyakori ok továbbá, ha túl vastagra építik a műkörmöt, ami elnehezíti a természetes körmöt, emiatt könnyebben letörik vagy leválik. 

Ha túl gyenge, töredezett vagy vékony a köröm, problémák lehetnek a tapadással. Ebben az esetben ajánlott a körömerősítő vitaminok szedése. 

Miért nem tartós a porcelán műköröm? 

.Alapvetően itt is az a legfőbb ok, hogy az előkészítés nem megfelelő. Illetve az is lehetséges, hogy a liquid és a porcelán por aránya nem megfelelő.  Továbbá, ha nem hozzáértő készíti, tartóssága csökken, mivel elkészítése és megmunkálhatósága is nehezebb. 

Miért ragad a műköröm? 

A zselés, UV fényre kötő anyagok felületén általában egy ragacsos réteg szokott képződni köttetés után, melyet egy szálmentes törlővel és fixáló folyadék segítségével tudunk simára fixálni.

Ha minőségi alapanyagokból készülő és garantáltan tartós műkörmöket szeretnél, jelentkezz be hozzám online, mindössze 1 perc alatt! Várlak szeretettel az Elite Nails körömszalonban!