Gél lakkozás gyakori kérdések

A gél lakkozás ma már kifejezetten a legelterjedtebb körömtípus, hiszen egyszerű, gyors, mégis tartós megoldás. Arról, hogy mi is a gél lakk pontosan, hogyan készül, mennyire tartós és hogyan lehet eltávolítani, számtalan kérdés érkezik felém nap mint nap. Ezeket a kérdéseket szeretném most röviden és érthetően megválaszolni.

Mi a gél lakk?

A gél lakk egy ecsettel a saját körömre felvihető, UV/LED fény alatt megkötő színes anyag. Sokkal egészségesebb és gyorsabban elkészíthető, mint a hagyományos műköröm, lényegében a hagyományos lakkozás menete szerint készül. Sokkal tartósabb azonban a hagyományos lakknál, megfelelő technika és odafigyelés mellett akár 3-4 hétig is szépen fennmaradhat a körmeiden.

Mi az erősített gél lakk?
Hogyan kell erősített gél lakkot készíteni?

A gél lakk alapvetően tartósabb a hagyományos lakknál, azonban a természetes körmöd minőségétől, az életmódodtól, környezeti hatásoktól függ, hogy ez a tartósság pontosan milyen időintervallumot jelöl.

Az erősítés gyakorlatilag egy olyan alapozó lakk, ami tökéletesen összeköti a természetes körmeidet a színes gél lakkal, ezzel a körmeidet ellenállóbbá, a lakkot pedig tartósabbá teszi.

Mit jelent, hogy hybrid gél lakk?

A hybrid gél lakk kifejezés a géllakk sajátos tulajdonságára utal: a hagyományos körömlakk tulajdonságait ötvözi a zselé lakk / zselés műköröm tartósságával.

Mi a különbség a gél lakk és a lakkzselé között?

A géllakk és a lakkzselé jelentése gyakran nem egyértelmű, hiszen maga a gél anyag is zselés, a kettő lényegében ugyanaz.

A géllakkot a hagyományos lakkozás menete szerint visszük fel, alapozó rétegek után egy vastagabb, rugalmasabb, színes, zselé állagú lakk kerül a körmökre, amit UV/LED fény segítségével kötünk meg, pár perc alatt megszilárdul, ezután egy fedőlakkal zárjuk le.

Mi a különbség a gél lakk és a műköröm között?

Ahogy azt a korábbi kérdéseknél kifejtettem, a gél lakk a saját körmödre festett, erősebb és tartósabb lakk, a műköröm ezzel szemben egy épített réteg, ami építés után formázható és festhető. A lényegi különbség tehát az, hogy a gél lakk közvetlenül a körmön található lakk, míg a műköröm a körmödre van építve, ezáltal a körmöd hossza és a formája is változtatható általa.

Ha érdekel, pontosan mi a különbség, milyen előnyei és hátrányai vannak az egyes technikáknak, olvasd el egy korábbi bejegyzésemet a témában:

Gél lakk, erősített gél lakk, hybrid gél lakk, lakkzselé, műköröm, köröm, Elite Nails, Budapest 1. kerület

 Mi kell a gél lakkhoz? Mit rakjak a gél lakk alá? Hogyan kell gél lakkot készíteni?

A gél lakk elkészítése alapvetően nem bonyolult, azonban rengeteg apróságra kell odafigyelni, különösen az előkészítés fázisában, ami miatt érdemes inkább műkörmös szakemberre bízni. 

Ha mégis úgy döntöttél, hogy egyedül vágnál bele, egy korábbi bejegyzésemben leírtam lépésről lépésre, hogyan készíthetsz otthon gél lakkot:

Mit tartalmaz a gél lakk szett? Hol vásárolható gél lakk?

Vannak olyan, már előre összeállított csomagok, amiben a gél lakkhoz szükséges alapvető eszközöket megvásárolhatod. Azonban javaslom, hogy inkább Te magad állítsd össze ezt a csomagot, hiszen így biztosan olyan eszközöket választhatsz, ami neked is jobban kézre áll, amivel könnyebben tudsz dolgozni, ami megbízható.

Gél lakk, OP, Brillbird, köröm, szalon, Budapest, 1. kerület, Tarjányi Csaba

Mire lesz szükséged, az otthoni gél lakk készítéshez?

UV vagy LED lámpa

bőrfeltoló (narancsfa)pálca

ha szükséges, bőrvágó olló

körömreszelő

portalanító kefe

Nail Prep előkészítő folyadék

Primer bond, tapadást elősegítő folyadék

átlátszó alapozó lakk (Base gel)

színes gél lakk

fedőlakk (Top gel)

zseléfixáló (folyadék), kivéve ha fixálásmentes fedőlakkot használtunk

bőrápoló olaj

Hol tudsz boltban gél lakkot venni?

A nagyobb gél lakkot forgalmazó márkáknak szinte minden városban van saját márkaboltja, ahol a saját eszközeik mellett gél lakkot és a gél lakk készítéséhez szükséges lakkokat megvásárolhatod. Én a szalonomban OPI és BRILLBIRD lakkokkal dolgozom, ezek mind megbízható, kiváló minőségű lakkok, így bátran ajánlom. 🙂

Hogyan lehet tartós a gél lakk? Hogyan vigyázzak a gél lakkra?

A gél lakk alapvetően egy erősítő, tartós réteg a körmön, ami rugalmas, így egy kis odafigyeléssel nem törik, nem pattan le, akár 3-4 hétig is szépen fennmarad. Ahhoz azonban, hogy ezt a tartósságot elérjük, néhány dologra érdemes odafigyelni:

a minőségi alapanyagok használatára és a professzionális elkészítésre

a körmök megóvására a külső hatásoktól

hogy ne vágd/reszeld a gél lakkot

hogy megóvd a körmeidet a kemikáliákkal, vegyi anyagokkal való érintkezéstől

Mi károsítja / oldja a gél lakkot? Miért jön le a gél lakk?

A gél lakk alapvetően rugalmas, azonban nagyobb ütődés, vagy folyamatos terhelés hatására lepattanhat, vagy betöredezhet. Emellett, mivel az aceton oldja az anyagot, a különböző kemikáliák, amik megtalálhatóak pl. az otthoni tisztítószerekben, kikezdhetik az anyagot.

Arról, hogyan vigyázhatsz a gél lakkodra, hogy tartós és szép maradjon, egy hosszabb bejegyzésben is írtam már, ahol részletesen kifejtem, mire érdemes figyelni:

Gél lakk, köröm, Elite Nails, szalon, Budapest, 1. kerület, Tarjányi Csaba

Miért pattog le / válik fel a gél lakk? Miért repedezik / levegősödik fel a gél lakk?

Ahogy az előző pontban kifejtettem, a gél lakk odefigyelést igényel, ha szeretnéd hogy akár 3-4 hétig tökéletesen tartson. 

A gél lakk felválásának, levegősödésének számtalan oka lehet, a leggyakoribb, hogy a köröm nem volt megfelelően előkészítve a lakk rétegek felvitele előtt, így nem tapad megfelelően a körmödhöz, ami rosszabb esetben akár fertőzések táptalaja is lehet.

Repedezés, lepattogzás pedig leginkább akkor fordul elő, ha folyamatos ütődések érik a körmöket (pl. gépelés, kézzel végzett, akár könnyebb fizikai munka).

Hogyan lehet tartós a gél lakkod?
Olvasd el bejegyzésemet, amelyben összeszedtem a 8 legjobb tippet:

Mit csináljak, ha nem tetszik a gél lakkom? Hogyan szedjem le a gél lakkot otthon?

Ha a gél lakk színe, vagy a körmöd formája nem tetszik, sajnos teljesen el kell távolítanod a lakkot, és ha fel van válva, akkor az erősítő anyagot is, és az egész folyamatot újrakezdeni. Soha ne reszeld másik formára a már kész gél lakkot, mert idő előtt felválhat/berepedezhet!

Ha magával a gél lakkal van problémád, inkább hagyományos lakkot szeretnél, vagy természetes, natúr körmöket szeretnél, óvatosan távolítsd el a gél lakkot, és ápold a körmeidet. Ahhoz, hogy ezt otthon hogyan teheted meg, töltsd le az ingyenes, háromlépéses otthoni kézápolás e-bookomat:

Gél lakk, köröm, Elite Nails, szalon, Budapest, 1. kerület, Tarjányi Csaba

Mit tegyek a gél lakk alá, ha allergiás vagyok?

Ha a gél lakk felkenése után a körmöd minőségének roncsolását, bőrkiütéseket észlelsz, esetleg légzési nehézségeket, lehetséges, hogy allergiás vagy a gél lakk összetevőire.

Ebben az esetben javaslom, hogy szüneteltesd a gél lakkozást, egy ideig semmilyen lakkot, erősítőt ne tegyél a körmeidre, hogy azok regenerálódni tudjanak. Ha van rá lehetőséged, érdemes körömvirág krémmel bekenni a már megtisztított körmeidet.

Ha elengedhetetlen, hogy mégis gél lakk legyen a körmeiden, ügyelj arra, hogy körmös szakember készítse, kiváló minőségű anyagokkal és eszközökkel.

Hogyan lehet leszedni a gél lakkot a körömről? Hogyan jön le a gél lakk?

Ha van rá lehetőséged, mindenképp ajánlom, hogy fordulj szakemberhez, ha szeretnéd eltávolítani a gél lakkot a körmödről. 

A gél lakkot alapvetően oldja az aceton, azonban a gél lakk alatt és felett is vannak színtelen lakkrétegek (alap-, illetve fedőréteg), amiket óvatosan kell eltávolítani annak érdekében, hogy a köröm felszíne ne sérüljön. 

Először megreszeljük a körmöket, hogy a legfelső, fényzselé réteget eltávolítsuk, majd ezután oldjuk le a színes gél lakkot. Az oldást polírozógép segítségével is helyettesíthetjük, ehhez viszont mindenképp érdemes szakember segítségét kérni!

Ha nem szeretnénk új gél lakkot, akkor a legalsó színtelen réteget is eltávolíthatjuk, nagyon óvatosan. Viszont, ha új gél lakkozás a cél, akkor a legalsó színtelen réteget érdemes meghagyni és csak a tetejét felmattítani.

Miért nem jön le a gél lakk?

Ahhoz, hogy el tudd távolítani a gél lakkot, a fenti lépéseket maradéktalanul el kell végezned. Ha ezekután sem tudod leoldani a gél lakkot, lehet, hogy nem megfelelő reszelőt használtál, vagy nem hagytad fent elég ideig a géllakklemosót. Ebben az esetben nagyon óvatosan végezd el újra a folyamatokat, ügyelve rá, hogy a körmödet ne vékonyítsd el. 

Ha szükséges, mindenképp fordulj szakemberhez!

Gél lakk, köröm, Elite Nails, szalon, Budapest, 1. kerület, Tarjányi Csaba

Gél lakk – kérdezz – felelek

Miért ráncosodik a gél lakk?

Ennek két oka lehet: vagy túl vastag rétegben vitted fel, vagy túl sokáig maradt bent a lámpa alatt. Ilyenkor sajnos azon a körmön újra kell kezdeni a folyamatot.

 

Miért nem köt meg a gél lakk? Miért nem sikerül a gél lakk?

Ha úgy érzed, mindent megtettél, mégsem köt meg a gél lakkod, ne keseredj el! Íme a tippjeim: 

  • Lehet, hogy rossz minőségű, régi lámpát használsz.
  • Lehet, hogy túl rövid ideighagytad bent a kezeid – az egyes lámpáknál eltérő hosszúságú időre van szükség a gél lakk tökéletes kötéséhez.
  • Lehet, hogy túl vastagon kented fel a lakkot.
  • Lehet, hogy nem professzionális, jó minőségű alapanyagokat használtál, vagy esetleg olyanokat, amik már régiek, fényen voltak tárolva.

 

Miért nem fénylik a gél lakk?

A gél lakkozás lezárásaként a színes lakkra minden esetben kerül egy fedőréteg, ami általában egy magas fényű fedőlakk (fényzselé). Ha úgy érzed, hogy nem fénylik eléggé, valószínűleg nem tökéletes minőségű fényzselékerült a körmeidre, vagy ha nem fixálásmentes anyagot használtál, akkor valószínűleg nem a megfelelő törlővel fixáltad.

Ha úgy érzed, a gél lakk számodra a tökéletes választás, jelentkezz be körömszalonomba még ma, akár 1 perc alatt, online időpontfoglaló segítségével!