Miért ráncosodik a gél lakk?
A műkörmös szakember válaszol

A gél lakk készítése során különböző problémákba ütközhetünk. Ezek közül az egyik leggyakrabban előforduló, hogy a lámpázás során ráncos lesz a gél lakk, ami miatt sajnos újra kell kezdeni a munkát a körmön. Ha volt már hasonló problémád, tarts velem, mert ebben a bejegyzésben válaszolok a gél lakk ráncosodásával kapcsolatos kérdésekre.

Miért ráncosodik a gél lakk?

Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a ráncosodást, ismernünk kell a kiváltó okokat. A leggyakoribb ok általában a túl vastagon felvitt lakkréteg, ami lámpázás során nem köt meg. Ráncok, buborékok keletkeznek a lakk felszínén, mert a vastag rétegek miatt csak a felső réteg köt meg, az alatta lévők levegősek maradnak. Ezért ajánlott inkább több, de vékonyabb rétegben applikálni a gél lakkot, és ha kell, tovább a lámpa alatt tartani.

Ellenben, ha nem a vastagság a gond és mégis ráncosodik a lakk, akkor az UV/LED lámpával vagy a gél lakk minőségével van probléma. Ilyenkor érdemes más termékekkel is próbálkozni és kitapasztalni, hogy melyik fajta a megfelelő.

Mikor ráncosodik be a gél lakk?

A gél lakknál is nagyon fontos a körmök előkészítése, ezért, ha ez elmarad, vagy nem elég alapos, nagyobb eséllyel ráncosodik a lakk. Ilyen esetben szükséges a köröm megtisztítása a zsíroktól, olajoktól vagy más felszíni szennyeződésektől, illetve egy alap/base gél applikálása, különösen egyes színek esetében. A base gél segít megakadályozni a ráncosodást és hozzájárul a tartós gél lakkhoz. 

Továbbá fontos, hogy kezeid és körmeid dehidratáltak legyenek a gél lakk felvitele előtt, hogy a tapadásnál és száradásnál ne legyen probléma, ezért nem ajánlott előtte olajjal vagy hidratáló krémmel bekenni. Ha lakkozás előtt mégis bekented a kezed, akkor acetonos lemosóval érdemes eltávolítani a krémet körmeidről. 

Ezenfelül a gél lakk ráncosodhat akkor is, ha úgy lett felkenve az új színes réteg,
hogy az előző még nem száradt meg.

Ha kíváncsi vagy, hogy én hogyan készítem a gél lakkot, tekintsd meg munkáimat vagy tudj meg többet gél lakk szolgáltatásomról!

gél lakk ráncosodása, műkörmös szakember válasza, Elite Nails, Tarjányi Csaba, Budapest

Gél lakk ráncosodás

Ha a gél lakk ráncosodik, akkor az azt jelenti, hogy nem száradt meg teljesen. A ráncok általában a legfelső rétegen alakulnak ki és ha megérintjük a felső réteget, érezhető, hogy a lakk ragacsos, vagyis nem kötött meg rendesen. 

Sokan a gyors megoldás érdekében ilyenkor inkább rákennek még egy réteget vagy egy fedőlakkot, amely a ráncot eltünteti, de te ne tedd! Ha valamelyik réteg nem kötött meg és a lakk ráncos, akkor érdemesebb újrakezdeni a körmöt, mert ha csak tovább viszed fel a rétegeket, nagyon könnyen lepattog vagy lejön a lakk.

Gél lakk bőrösödik

A bőrösödés hasonló a ráncosodáshoz, megakadályozása érdekében vékonyan kell felvinni a lakkokat és több rétegben, főleg a sötétebb színeknél. Ugyanakkor fontos a lakk minősége is. 

A gél lakk bőrösödhet akkor is, ha rossz helyen volt tárolva, például a napon, hiszen az UV sugarak kiszáríthatják a lakkot, amitől minősége romlik. Ilyenkor a már romlott minőségű lakk könnyebben bőrösödik az UV lámpa alatt.

Gél lakk összehúzódik

Ha felkenés után a gél lakk összehúzódik a körmökön, akkor valószínűleg már nagyon régi és elkezdett kiszáradni. Az összehúzódás elkerülése végett is meghatározó, hogy a gél lakkokat hűvös, sötét helyen tárolják, ezzel gátolva a kiszáradás lehetőségét. Ezért is fontos, hogy egy olyan körmös szakemberhez fordulj, aki színvonalas alapanyagokkal dolgozik.

Ha magas színvonalú, igényes gél lakkot szeretnél, akkor bátran jelentkezz be hozzám online!